FORUM TBSTTKHH1 MASIH DALAM PERCUBAAN.FORUM INI ADALAH PERCUMA DAN BILANGAN REGISTER USER ADALAH TERHAD. HARAP MAKLUM

ADMIN TBSTTKHH1 FORUM


MALAYSIA FOREX EDUCATION
 
HomeLIVE ROOM*RegisterLog in
Latest topics
» Salam perkenalan
by Nak Kenal FX Fri Nov 06, 2015 5:36 am

» GOTI 2 ( BAB 6 )
by kaiserfx Mon May 11, 2015 6:29 am

» GOTI 2 ( BAB 1 )
by vickypury Sun May 10, 2015 7:47 am

» MENGESAN ARAH HH1
by Newbie TBST Sun Apr 12, 2015 12:37 am

» salam perkenalan
by andrie Sun Apr 05, 2015 11:34 am

» GOTI 2 ( BAB 7 )
by WavetoFreedom Mon Feb 16, 2015 7:05 pm

» GOTI 2 ( BAB 4 )
by FerdinandHiu Mon Jan 26, 2015 11:50 am

» GOTI 2 ( BAB 12 )
by mahdir@amal Wed Dec 03, 2014 2:53 am

» Ulasan Market EJ 24 Nov 2014 By Trade Bank
by irsafx Tue Nov 25, 2014 4:02 pm

» Ulasan Market EJ 12- 14 Nov by Trade Bank
by irsafx Tue Nov 25, 2014 4:00 pm

» Ulasan MArket EJ 17Nov 19Nov 2014
by AdminTBST Fri Nov 21, 2014 2:30 pm

» CARA ENTRY MENGIKUT ARAH HH1
by cepokaya Tue Nov 18, 2014 8:27 pm

» GOTI 2 ( BAB 2 )
by zhigit Sun Nov 16, 2014 2:28 am

» TRADE KEPAHAMAN TBST
by wijaya Fri Nov 14, 2014 2:59 pm

» HHJ LT TYPE 1
by wijaya Wed Nov 12, 2014 11:21 am

» TEORI HH1 ( ARAH PERJALANAN MARKET )
by AdminTBST Tue Nov 04, 2014 2:43 pm

» GOTI 2 ( BAB 15 )
by lonerangerlot587 Mon Oct 27, 2014 6:46 pm

» ANALISA MARKET EJ DAN EU OLEH ADMIN TBST
by wijaya Sun Oct 26, 2014 6:30 pm

» MARKET REPAIR
by AdminTBST Fri Oct 24, 2014 3:56 pm

» GOTI 2 ( BAB 14 )
by AdminTBST Thu Oct 23, 2014 6:09 am


Share | 
 

 GOTI 2 ( BAB 2 )

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
AdminTBST
ADMIN TBST
ADMIN TBST
avatar

Posts : 280
Join date : 04/07/2012

PostSubject: GOTI 2 ( BAB 2 )   Thu Oct 23, 2014 4:23 am

1. Laut tenang
Session 1 (1/11/2014 / Sabtu) :
mediafire.com download/t5yy3yt3tx9n5xo/LAUT+TENANG+%28Session+1%29.mp3

SS Penyokong Session 1 :

mediafire.com view/rc3c457d550vkr4/1.jpg


mediafire.com view/jm5iyk31qyfc3tf/2.jpg


mediafire.com view/do6pbc6k8r1hazy/3.jpg


mediafire.com view/maj7aqoq8lca7a8/4.jpg


mediafire.com view/4ytpv8467ap5yr0/5.jpg


mediafire.com view/6c1yrchyh3yvcaw/6.jpg


mediafire.com view/h6m4xwdek4iu3eb/7.jpg


mediafire.com view/dafo8eo66lpr026/8.jpg


mediafire.com view/dhc26dexpvks82a/9.jpg


mediafire.com view/3ql58472si3ub0b/10.jpg


mediafire.com view/122mydc18lz3smb/11.jpg


mediafire.com view/37dyccazhuga3jm/12.jpg


mediafire.com view/dp4jj3luwlhfba8/13.jpg

Session 2 Sebagai Pengulangan (2/11/2014 / Ahad) :
mediafire.com download/qw58o1cydoa2no9/LAUT+TENANG+%28Session+2%29.mp3

SS Penyokong Session 2 :


mediafire.com view/u52c6b4f96v14yr/1.jpg


mediafire.com view/wuuqnyec0vsv89y/2.jpg


mediafire.com view/f61cyp5k8rafxia/3.jpg


mediafire.com view/66zno6i4b6a66fz/4.jpg


mediafire.com view/cqk6wjv21tk02js/5.jpg


VIDEO
Bab 2.1 Laut Tenang (Sessi 1) by Abg M - 1 Nov 2014

Link Download
mediafire.com download/oaz2hx2tejklu4h/Goti+2+Bab+2.1+Laut+Tenang+-+Sessi+1-+Abg+M+-+1+Nov+2014.wmv

YOUTUBE


VIDEO

Bab 2.1 Laut Tenang - (Sessi 2) by Abg M - 2 Nov 2014

Link Download

mediafire.com download/fvn5tnapld7z1xr/Goti+2+-+Bab+2.1+Laut+Tenang+-+Sessi+2+-+Abg+M+-+2+Nov+2014.wmv

YOUTUBE



VIDEO

Bab 2.1 Laut Tenang (Sessi 3) by Abg M - 3 Nov 2014

Link Download

mediafire.com download/vovhvy5x82vuy31/Goti+2+-+Bab+2.1+Laut+Tenang+-+Sessi+3+-+Abg+M-+3+Nov+2014.wmv

YOUTUBE




2. Bentuk Perjalanan menaik, menurun dan sideway 5/11/2014 (Rabu)
SESSION 1 : ZON B Sebagai Azas Awal Perjalanan Market Menaik, Menurun dan Sideway (5/11/2014 / Rabu)
Link Video :


Link Voice Download :
mediafire.com download/znwm5lsoq1u3q04/SIDEWAY+MARKET+SESSION+1+%28Zon+B%29.mp3

SS Penyokong Session 1 :
mediafire.com view/4mbgip2kkj5mqa5/1.jpg

mediafire.com view/m3lhbq2cx56298o/2.jpg

mediafire.com view/1ng0ep6bmd1ko6w/3.jpg

mediafire.com view/go51g5nxgd8c25j/4.jpg

mediafire.com view/zai9kwtwrk4rw9r/5.jpg

mediafire.com view/wl93l9nivl9jfp3/6.jpg

mediafire.com view/q8d45vjvpmrdx5h/7.jpg

mediafire.com view/98kc4vj3ks46q1j/8.jpg


SESSION 2 : Bentuk Market Sideway (7/11/2014 / Jumat)
Link Video :


Link Voice Download :
mediafire.com download/nvtxjisapikivjg/Sideway+Market.mp3

SS Penyokong Session 2 :
mediafire.com view/j7le6i0vrgcg6k0/1.jpg

mediafire.com view/t16oa5ko7272gpk/2.jpg

mediafire.com view/ow263vdrzeu4k47/3.jpg

mediafire.com view/4vq6wsrvaj8c6x8/4.jpg

mediafire.com view/19hfxb8kppj5b7y/5.jpg

mediafire.com view/v021p245a81tcn7/6.jpg

mediafire.com view/g9g9wzvkw81w4fc/7.jpg

mediafire.com view/9r449yxg65llx8s/8.jpg

mediafire.com view/ksop4nnpfoo54m7/9.jpg

mediafire.com view/ie6xievrai0shba/10.jpg

mediafire.com view/4oiwmb54jf4dghd/11.jpg

mediafire.com view/a3fwvv5if36njye/12.jpg

mediafire.com view/ohah6zw04dsmtbf/13.jpg

mediafire.com view/d6jj0beucg8r644/14.jpg

mediafire.com view/7ezgt5tyygduzyb/15.jpg

mediafire.com view/zafngdjre2zdvej/16.jpg

mediafire.com view/mdvd491spp6copr/17.jpg

mediafire.com view/hwcu6izc7dcn6d1/18.jpg

mediafire.com view/bo8m8hr009u7vvy/19.jpg

mediafire.com view/tec4ee16c10e99l/20.jpg

mediafire.com view/x0zxwb8lzqa1e59/21.jpg

mediafire.com view/adv5z8d125vt1a1/22.jpg

mediafire.com view/gt1f92gg9bx2oa5/23.jpg


3.  Zon A, Zon B dan Zon C-G 8/11/2014 (Sabtu)
    Link Video :


    Link Voice Download :
mediafire.com download/cvdgbb1kj9ky2si/ZON+A%2C+ZON+B+dan+ZON+C-G.mp3

SS Penyokong :
mediafire.com view/is6qc1tacn8kkj0/1.jpg

mediafire.com view/4k7556hgxb6bd6g/2.jpg

mediafire.com view/j9ftz8hs6n5lb65/3.jpg

mediafire.com view/gz7kh8tti3fxx86/4.jpg

mediafire.com view/bjcc7a788cu666j/5.jpg

mediafire.com view/h4b2hl4qz2l22cq/6.jpg

mediafire.com view/jrts3ggmtjbrgzw/7.jpg

mediafire.com view/n1y7v3330ey5ud7/8.jpg

mediafire.com view/6cws394l90c2zwu/9.jpg

mediafire.com view/94cktfpt63bu0m7/10.jpg

mediafire.com view/txt6rocntol7ytn/11.jpg

mediafire.com view/gmygpx726tlrlwr/12.jpg


4.  Volume 12/11/2014 (Rabu)
    Link Video :


    Link Voice Download :
mediafire.com download/jod5lt432h3b8s9/Volume+%28Cara+Menentukan+V.+Perjalanan+dan+V.+Repair+.mp3

SS Penyokong :
mediafire.com view/gvbd6ypj5dibwea/1.jpg

mediafire.com view/2th4ybo25ikcgr7/2.jpg

mediafire.com view/btjfp9nyquuxucj/3.jpg

mediafire.com view/8bx1ck3001jc8ct/4.jpg

mediafire.com view/k8cnm81r1wg08c4/5.jpg

mediafire.com view/n9qgbar4bydp9mm/6.jpg

mediafire.com view/yowpcxreboojav2/7.jpg

mediafire.com view/7h6g1i4thlk1dvj/8.jpg

mediafire.com view/h5fg3oyu2z632hj/9.jpg

mediafire.com view/abov6w8agz8r6v7/10.jpg

mediafire.com view/6eh6him13hokeo6/11.jpg

mediafire.com view/h3v98x5svl6oj6b/12.jpg

mediafire.com view/892iqzeep33xi89/13.jpg

mediafire.com view/f87suabm12mw0hc/14.jpg

mediafire.com view/ep6pysvfp8rbpgn/15.jpg


5.  Masa dan stesen-stesen masa  pertukaran Perjalanan 15/11/2014 (Sabtu)
    Link Video :

   
     Link Voice Download :
mediafire.com download/kci7ccs5gpdy4nw/MASA+DAN+STESEN2+MASA+PERTUKARAN+PERJALANAN.mp3

    SS Penyokong :
mediafire.com view/pf8czl8b3rmfme6/1.jpg

mediafire.com view/7vil7o2qtrvo5r5/2.jpg

mediafire.com view/8jtf4vtjilsphq8/4.jpg

mediafire.com view/qh6ldirrsgwur71/5.jpg

mediafire.com view/ztdp7ob105llm36/6.jpg

mediafire.com view/dsr5siw0mtk82b8/7.jpg

mediafire.com view/w6mxwqdkwucpa3d/8.jpg

mediafire.com view/m2pud55z24smvzs/9.jpg

mediafire.com view/gjy7bh0lwgdwx3q/10.jpg

mediafire.com view/910q1jc445fn0d4/11.jpg

mediafire.com view/hd4yn4fv6dhc9c0/12.jpg

mediafire.com view/sxw5vopt42tc166/13.jpg


6.  Candle Sifat dan Cara Mengesannya Pada Live Market, 18/11/2014 (Selasa)
    Link Voice Download :
mediafire.com download/lzb2l3lfr7f7v04/CARA+MENGENAL+CANDLE+SIFAT.mp3

    SS Penyokong :
mediafire.com view/g66ala1lif2gldm/1.png

mediafire.com view/t9cc3yealac6ymv/2.png

mediafire.com view/4sr625q0qde7k3g/3.png

mediafire.com view/eqeazu8g0l3n33q/4.png

mediafire.com view/83fp5qr1afaga42/5.png

mediafire.com view/97i4p2ed6twh175/6.png

mediafire.com view/ggrhba584iet4o5/7.png


Last edited by AdminTBST on Wed Nov 19, 2014 7:17 pm; edited 3 times in total
Back to top Go down
AdminTBST
ADMIN TBST
ADMIN TBST
avatar

Posts : 280
Join date : 04/07/2012

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Mon Nov 03, 2014 3:07 am

cheers abe aguss
Back to top Go down
Mukram Sidek FX
ADMIN TBST
ADMIN TBST
avatar

Posts : 2
Join date : 16/01/2013

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Tue Nov 04, 2014 7:13 am

ConVeRTed to Text :

2014.11.1 by Mukram Sidek
GOTI 2 : BaB 2 : ASAS TBST : 2.1 : Laut Tenang

Sumber: https://drive.google.com/folderview?id=0B1HA7Havkir0a2ZhSWdoOUhDZ2M&usp=sharing&tid=0B1HA7Havkir0Zkl3RXZsLTFLQWc#list
Screenshots: https://drive.google.com/folderview?id=0B7raVSZLic1ybUVicVBPcUphajA&usp=sharing

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum w.b.t. hahahahaha HOGOH JDT HOGOH hahahaha ..... OK lah seronok tengok rakan2 sambil2 mengusik ye Ok baiklah bismillahhirrahmanirrahim nahmaduhu wa nusolliyu ala rasulihil karim. Kita mulakan dengan umul kitab Al-Fatihah.
Selamat malam juga kepada rakan2 kita satu keluarga yang besar di Akademi TBST ini hahahaha ...

Rakan2 yang saya hormati sekalian. Pada malam ini kita bermulalah fasa bab 2 ...... daripada bermulanya bab 2 ini kita terus menerus kepada asas kemudian kita tingkatkan lagi kefahaman, kita naikkan sikit kepada kefahaman HH1, kemudian kita naikkan lagi sikit kepada kefahaman HHJ ....... kemudian kita naik lagi kepada kefahaman HHT ........ kita bermula pada hari ini
Sebelum ini Adik Din telah menerangkan asas-asas apa yang perlu kita sediakan pada diri kita .... Begitu

Jadi ... rakan-rakan yang saya hormati sekalian ..... pada pandangan saya ..... pada fikiran saya ....... pada pendapat saya ..... apa yang telah dinyatakan oleh Adik Din dalam muzakarah bab 1 baru ni ada 3 anak tajuk dalam tu .....semua itu adalah sangat9999x penting untuk kita sediakan diri kita.
Kalau boleh kepada rakan-rakan yang baru kami minta rujuk di situ dahulu sebagai asas....

Yang mana sekiranya apabila saya simpulkan semula pada anak tajuk dalam bab 1: 1.1 "Apa itu Forex Melalui Kaca Mata TBST" yang mana secara keseluruhannya kita melihat market Forex ini berbeza ..... kita lihat market Forex ini berbalik belakang ..... pengetahuan kita, apa yang kita lihat itu adalah satu benda yang membezakan ..... yang berbeza daripada kita dan yang lain-lain ..... Begitu

Yang mana cara melihat melalui kaca mata TBST itu ..... kita melihat dari segi .... di dalam dunia ni ...... kita lihat Forex ini seperti perkara-perkara lain di dalam dunia .... Kita tak lihat dari segi lazimnya ...... lazimnya yang biasa orang lain lihat kalau Forex ini guna Indicator apa .... kalau Forex ini guna cara apa .... kalau Forex ini macammana tekniknya yang digunakan.
Biasanya indicator, indicator apa yang menyebabkan kita boleh trade di Forex, robot apa yang menyebabkan kita boleh trade di Forex ....
Jadi kita berbeza daripada itu ......

Dari segi yang kedua pula saya simpulkan Bab 1: 1.2 tu "Amanah dan Anugerah TBST yang Tidak Ternilai" .... yang mana secara keseluruhannya TBST ini dihasilkan melalui titik peluh, air mata ...... yang mana Adik Din sendiri telah nyatakan beliau dari awal lagi telah pun berniat untuk menyedekahkan ilmu ini kepada kita semua
Ilmu ini free sahaja ..... rakan-rakan .... free sahaja .... percuma
Sekiranya Adik Din nak jual, dah lama dulu dijual ....

Seterusnya, saya simpulkan lagi tentang Bab 1: 1.3 iaitu "Melukis dan Menghidupkan Minda Sepada Sedar" yang mana dari keseluruhannya bahawa melukis ini adalah amat penting dan ia adalah salah satu cara kita di sini.
Kenapa? Kerana kita melihat market yang tidak menggunakan indicator ... kita melihat merket dari segi sifat-sifat perjalanannya, dari segi bentuk-bentuk marketnya, dari segi volume2 nya .... dan dari segi masa-masanya. Tidak lupa juga dari segi HH1-nya.

Jadi sekiranya kita tidak melatih ..... melukis itu tujuannya untuk melatih. Sekiranya kita tidak melatih minda kita, tidak ada orang lain lagi dah yang boleh melatih kita.
Kami di sini hanyalah sebagai tunjang sahaja, sebagai booster sahaja, sebagai penunjuk jalan sahaja.
Tetapi yang menyebabkan kemahiran itu datang, yang menyebabkan minda separa sedar itu hidup, ialah dengan diri kita sendiri, usaha kita sendiri.

Yang mana Adik Din telah menyatakan kita ini .... kehidupan kita ini, seharian kita ini, kita banyak bergantung kepada mata. Tetapi mata hanya nampak perkara di hadapan kita tak nampak perkara yang berlaku di masa hadapan.
Contohnya di hadapan saya ini ada komputer ..... saya hanya nampak komputer saya ini, tetapi saya tak nampak apa yang berlaku keesokan-keesokan hari berkenaan dengan sistem-sistem di dalam komputer saya ini .... begitu contohnya.
Itu semua bergantung kepada minda separa sedar. Contoh tiba-tiba dah ada nampak virus, kita tahu .... minda separa sedar kita ...

Minda separa sedar kita dah alert.... ooo kalau dah ada virus ni tiba-tiba kita buat lagi x jadi ..... buat lagi x jadi.
Bermakna minda separa sedar kita dah alert "Ai esok ni mesti jadi macam-macam, mesti dah problem dah nie" ...contoh...
Mata kita tidak nampak .... tapi minda kita dah mula berkata-kata, menampakkan sesuatu perkara.
Contohlah .... kebanyakan yang kita lakukan harian terlampau biasa ..... terlampau biasa membawa kereta. Membawa kereta adalah dengan panduan minda separa sedar. Kita dah tak perlu lagi nak pulas stering ..... nak pulas stering tu brapa kali - brapa kali ........ hanya perlu rasa sahaja tidak seperti dulu.

Sekiranya kereta manual, bagaimana nak tekan clutch nya, macammana nak tukar gearnya, semuanya apabila telah biasa ...... semuanya dengan panduan minda separa sedar.
Tetapi itu adalah perlakuan kita seharian. Jadi benda perkara-perkara itu kita terapkan ke dalam Forex ini
Jadi rakan-rakan yang saya hormati sekalian, lebih kurang begitu 15 minit saya simpulkan.
Untuk keseluruhannya dengarkanlah semula, banyak input-input yang menarik pada bab 1 pengenalan TBST itu yang telah di-muzakarahkan oleh Adik Din baru-baru ini.

Jadi pada malam ini kita mulalah dengan bab 2.
Dalam Bab 2 ini ada 5 tajuk .... kita mulakan tajuk kita yang pertama dalam bab 2 ini dengan laut tenang.
Menarik untuk kita kenal asas-asas TBST ini .. terutamanya laut tenang ini adalah satu konpenen .. adalah satu perkara yang penting ... yang mana ia menjadi asas ... sekiranya kita melalui cerita-cerita, pengalaman-pengalaman Adik Din, laut tenang ini adalah satu kompenen asas dari awal ...

Ia merupakan kompenen asas dari awal TBST dulu ... laut tenang..
Jadi kepada rakan-rakan yang baru, laut tenang ini apa? hahaha
Ramai yang melihat sahaja tetapi tidak faham. Jadi tujuannya pada malam ini kita cuba nak kupas sedikit demi sedikit yang mana masa hanya diperuntukkan kepada saya sekitar dua jam sahaja .... lebih daripada dua jam sudah berbahaya hahahaha
Banyaklah implikasinya sekiranya lebih dua jam. Jadi saya akan cubalah dalam masa sekitar dua jam ini kita lihat ..

Kita sama-sama meneroka asas TBST tentang laut tenang ini. Yang mana laut tenang ini secara asasnya, secara besarnya, secara sesuatu perkara yang kita kenal-kenal dulu, melalui Trade Bank, melalui Smart Trade, ... OK
Laut tenang ini telahpun daripada dulu hingga sekarang digunapakai dan berfungsi dengan baik sekali sehingga dihuraikan, sehingga dikembangkan
Owh hohoho dah dengar dah orang menjerit-jerit tu .... macam nak gol je hahaha Okay ....

Jadi laut tenang itu berfungsi dengan baik sehingga sekarang dikembangkan .. banyak perkembangan-perkembangan yang dikembangkan daripada laut tenang ini.
Yang mana secara asasnya hanya ... pertamanya mula daripada satu saja, tiba-tiba dia berkembang menjadi tiga
Tiba-tiba dia berkembang lagi masuk ke dalam Trade Kefahaman ... begitu.
Tita-tiba dia berkembang lagi menjadi satu skala ... satu skala rentak perjalanan market dalam satu range harga yang besar bila kita kecilkan graf itu menjadi Port ...

Dan bila dikembangkan lagi dia membentuk market yang hebat ... market-market HHJ.
Dan bila dikembangkan lagi maka kita nampak dalam perjalanan HHT .. yang mana ia bermula dengan asas yang sedikit ini dia berkembang kembang ... berkembang mekar dengan satu ... dia tidak statik
Ilmu ini tidak statik ... dia tidak berhendi di sini .. laut tenang ini.
Jadi laut tenang ini satu bentuk yang sangat menarik .... satu bentuk yang sangat menarik untuk kita huraikan
Jadi pada malam ini saya sangat exited untuk menghuraikan kepada rakan-rakan.....

Menghuraikan kepada rakan-rakan tentang laut tenang ini fungsinya bagaimana ... begitu...
Masa market Trade Bank dulu sekitar tahun 2011, akhir 2010 .... banyak yang kenal laut tenang merata, tetapi hanya kenal bentuk .... kenal bentuk tetapi banyak yang tidak faham ... baik hahahahaha Very Happy Very Happy

Jadi rakan-rakan pernah satu ketika dahulu Adik Din pernah mengusik di dalam Facebook ... sekitar hujung tahun 2013 .... tahun lepas la
Seingat saya lah Adik Din ada mengusik di dalam Facebook tentang membezakan wanita dan pondan ..... hahahahahahaha Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Berbeza ... wanita berbeza dengan pondan. Membezakan juga laut tenang dengan market sideway.
Market sideway bukan laut tenang. Manakala laut tenang adalah dalam ....

Manakala laut tenang ialah dalam spesis market sideway. Jadi dia berbeza ... market sideway itu dia bukan laut tenang. Bila kita gunakan kemahiran akal kita, market sideway itu bukan laut tenang, tetapi laut tenang itu ialah salah satu daripada market sideway.
Jadi cuba rakan-rakan fikirkan ayat-ayat saya itu ... yang mana ayat-ayat itu ... sekiranya rakan-rakan alert, Abg Long Rafiz Inas dulu pernah menyatakan juga begitu.
Dan Adik Din telahpun menunjukkan di dalam FB ketika ......

Menunjukkan bagaimana laut tenang ini ... kita nak faham bagaimana ...
Jadi kita bukan hanya perlu lihat laut tenang ... bila kita lihat, mata kita sebenarnya tidak cukup untuk mengenalpasti laut tenang.
Tetapi apabila kita melihat dengan falsafah ... barulah kita mudah kenal laut tenang OK .... baik.
Jadi saya tunjukkan lah kepada rakan-rakan yang baru tentang falsafah yang patut kita simpan di dalam minda kita ... cara untuk kenal laut tenang ...

(Gambar 1)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384462581719388/384462581719388/?type=1&theater

Baik, rakan-rakan yang saya sangat muliakan sekalian.
Saya telahpun paste-kan kepada rakan-rakan itu adalah cara untuk kita mengenal laut tenang, untuk membantu mata kita dengan falsafah "DARI CANDLE BESAR-BESAR KE CANDLE MENGECIL-MENGECIL".
Ini adalah secara asas untuk kita kenal laut tenang .... yang mana laut tenang ini kita kenal dia melalui falsafah ini lah ..... mudah untuk kita kenal.

Baik, rakan-rakan. Setelah kita mengenal falsafah laut tenang "Dari candle besar-besar kepada candle mengecil-mengecil", itu hanya falsafah.
Pada rakan-rakan yang baru bagaimana bentuk laut tenang? ...... ahahaha Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Jadi saya jelaskan lah di sini. Laut tenang ini rakan-rakan, bentuk yang palling popular ialah laut tenang lurus merata.
Jadi bagaimana bentuk laut tenang lurus merata? OK .... saya paste-kan ye.

(Gambar 2)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384462668386046/384462668386046/?type=1&theater

Baik ... perhati ... pada yang saya paste-kan di situ, itu ialah bentuk laut tenang lurus merata ... yang mana kalau kita lihat susunannya itu, dia tidak semestinya berselang seli macam tu, tetapi kita nampak dia berbeza warna tidak lebih daripada tiga warna terus naik macam tu, ataupun terus turun macam tu.
Biasanya kalau dua buy dua sell, dua buy satu sell, satu buy ... itu kita nampak dia kecil-kecil dan berbeza.
Kalau tiga buy satu sell, itu bukan lagi laut tenang merata .... nampak tak?

Kalau empat buy, empat candle buy satu candle sell, itu bukan laut tenang. Ataupun dua candle sell tiga candle buy, itu bukan laut tenang.
Yang nampak laut tenang biasanya dia .... kalau buy buy ... dua candle buy satu candle sell, satu candle buy dua candle sell ... kita nampak ... biasanya dia berkeadaaan begitu.
Jadi yang saya paste-kan di situ hanya ilustrasi untuk menggambarkan laut tenang lurus merata. Nanti sekejap lagi saya akan bawa rakan-rakan melihat laut tenang lurus merata pada chart, pada screen shot MT4.

Sekarang ini saya ingin ceritakan dulu simulasinya, bentuk-bentuknya secara simulasi ... secara sikologi .... untuk kita mudah faham laut tenang ... OK baik.
Jadi yang saya tunjukkan ini ialah laut tenang 1 ... yang pertama. Yang mana laut tenang ini ada tiga jenis secara asasnya. Yang biasa kita kenal ini ialah laut tenang lurus merata ... OK baik.
Sebelum saya masuk kepada yang lain-lain, dua dan tiga itu, ... menurun ataupun menaik laut tenang itu ye .... saya akan jelaskan dulu apa yang menyebabkan laut tenang ini sangat penting.

Yang mana laut tenang lurus merata ini ....
ahaaa dah gol dah ..... ahahahaha .... dah GoL dah ahahaahahaha ... adoi ... ehehehehe ... sedap je tengok orang bersorak ahahaahahahaha Very Happy Very Happy Very Happy ... OK kita lupakan la ... takpe takpe, kita straight kepada GOTI ahahahahaha ...OK
Jadi laut tenang yang lurus merata ini cara kita melihat fungsinya yang penting ialah pada candle arahnya itu .... yang mana candle arahnya tu, apabila berlaku di awal trend dia menjadi arah kepada ....

Saya ulang ... sekiranya ia menjadi arah daripada laut tenang ini ... candle yang keluar itu ia juga menjadi arah kepada trend .... kelazimannya begitu.
Ataupun dia menjadi penyambung arah kepada trend .... begitu ... nampak tak rakan-rakan?
Jadi bagaimana kita nak .... caranya kita nak mengukur arah market yang .... candle arah yang keluar daripada laut tenang ini ...
Candle arah yang keluar daripada laut tenang ini ... OK, biasanya kita kita lihat laut tenang lurus merata ini dari zon body dia .... macam mana kita nak lihat zon body?

(Gambar 3)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463058386007/384463058386007/?type=1&theater

Baik. Di situ saya telah paste-kan lagi zon body .... zon body untuk laut tenang .... yang mana kita ambil daripada zon body yang teratas ... ingat ye bukan zon high dan low .... kita bukan ambil daripada high dan low .... asas laut tenang kita akan lihat di sini dulu, nanti di advance-advance barulah kita fikirkan perkara lain. Yang asas cuba fokus kepada perkara asas.
Zon body pada laut tenang ini .... nampak tak yang saya paste-kan itu body paling high dan body paling low kita tandakan horizontal line ... sekiranya ada candle yang keluar daripada zon body itu, itulah candle arah untuk ...

Saya ulang ... itu ialah candle arah untuk trend itu ... begitu..
Jadi rakan-rakan yang saya hormati sekalian ... macammana saya nak menerangkan dengan lebih berkesen...Baik ...saya tengah memikirkan ayat yang sesuai ahahaha Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy sekejap ye .... hahahaha

Baik, untuk laut tenang jenis merata ini .... bagaimana kita nak mengesannya tu, berpandukan daripada falsafah tadi, ia juga berbentuk susunan candle-candle merata berlainan warna minima .... minima tu bahasa Malaysia, kalau dalam bahasa Inggeris minimum .... dua candle .... minimum dua candle berlainan warna.
Maknanya sekiranya ada tiga candle, empat candle, lima candle dan semuanya merata, lagi lama laut tenang ini merata lagi bagus.
Begitu .... ingat ye rakan-rakan, untuk laut tenang merata ini mestilah minimum dua candle ....

Jadi, zon body teratas dan zon body terbawah merupakan yang pertamanya arah trend .... arah trend itu.
Apabila ada candle yang keluar kecil sahaja ... ingat ye ... point nya pada candle yang keluar kecil tidak besar ... keluar kecil .... keluar tu comel-comel .... dia keluar tu tidak besar .... itu yang pertama ...
Yang mana yang keduanya lagi, laut tenang ini dia merupakan selain daripada arah kepada trend itu, ia merupakan support dan resistant TBST ...

Yang mana apabila kita ceritakan support dan resistant TBST ini nanti akan ada lagi tajuk .... akan ada lagi tajuk yang melibatkan support ni ... nanti akan ada lagi ..... kita akan hurai-huraikan lagi ... OK ...
Yang mana ia juga laut tenang begini dia menjadi support ... ataupun resistant .... Begitu ....

Jadi, rakan-rakan yang saya hormati sekalian.
Daripada muzakarah-muzakarah Adik Din sebelum-sebelum ini, beratus kali .... ahahahaha ..... sudah beratus kali .... saya nampak bukan sedikit muzakarah tentang laut tenang ini ... Adik Din mengupamakan kehadiran laut tenang merata yang lama, contoh kalau masa Trade Bank dulu ada laut tenang berbelas-berbelas jam, kelazimannya apabila datang sahaja Bank yang melabur, biasanya maket akan menjadi seven bar .... contohnya ... itu dulu ..ahahaha ...
Tetapi setelah diteliti amat-amati, lagi lama laut tenang itu melibatkan sehari ke, dua hari ke, lagi besar ....

Lagi besar perjalanan market selepas itu. Minda kita dah mula berbisik-bisik bahawa sekiranya ada laut tenang ni, ... kita jangan trade pada waktu tenang, laut tenang ini, ada caranya tapi itu di advance-advance nanti.
Sekarang ni, pada asas ini saya bukan menceritakan kepada rakan-rakan untuk trade ... ingat ye ... ahahaha ... ini untuk kefahaman dulu untuk mengenal dulu ...
Adik Din mengibarat dalam muzakarah-muzakarah lama dulu sampailah sekarang, laut tenang ini sebagai isyarat ... umpamanya awan dah mendung, guruh dah mula berdentum, kilat sudah mula sabung menyabung .... begitu

Yang mana ia merupakan tanda-tanda .... tanda-tanda awal bahawa market begini , dengan isyarat yang begini akan bergerak kuat di masa selepas-selepas ini.
Jadi inilah yang perlu kita lukiskan, kita perlu cari dalam history-history chart ... dalam chart kita yang lama-lama tu, dalam tarikh-tarikh kebelakang tu kita cari .... laut tenang merata minimum dua candle berlainan warna kita tandakan .... kita tandakan, dan lihat arah market selepasnya itu bagaimana ...begitu ....

Ooowh ade orang rupanya ahahahaha .... OK Baik Ahahahaha .... OK baik
tiba-tiba senyap je ahahahahahaha .... kalau dulu-dulu tu istilahnya seperti malaikat lalu senyap, tiba-tiba senyap ahahahaha OK, OK kita sambung ye ahahahahaha...

OK baik... Jadi dengan laut tenang merata ini ia juga membawa maksud market dia mengumpul kekuatan untuk perjalanan seterusnya sama ada putar arah atau sambung perjalanan ..... begitu
Laut tenang tu juga membawa maksud begitu .... so selain daripada itu, laut tenang ini juga membawa maksud akan memulakan perjalanan atau menyambung perjalanan .... ingat laut tenang ini ia membawa berbagai maksud .... dari segi perjalanan market itu, apabila hadir sahaja laut tenang ini, dia membawa berbagai maksud dengan maklumat-maklumat yang ada pada ...

Baik ... Selain daripada itu, ia juga membawa maksud berhenti di support seperti HH1 high ataupun HH1 low.
Yang mana seperti kita sedia maklum HH1 high dan HH1 low adalah satu support ataupun resistant TBST yang sangat kuat di dalam HH1 ini ... begitu..

Begitulah, lebih kurang lah ..... aahaha .... cuba perhati lagi ....
Laut tenang ini juga membawa maksud ia menjadi laut tenang ini .... dia menjadi support dan reisistant bagi perjalanan di hadapan....
Banyak maksud laut tenang ini ..... selain itu maksudnya lagi, dia membawa maksud menjadi penguat kepada trend ..... fungsi laut tenang .... begitu ....
Dia membawa berbagai maksud. Dan maksud-maksud yang tersirat itu semuanya berlaku pada sesuatu trend itu .... begitu ... OK boleh ye rakan-rakan?
So kita .... sebelum kita lanjut lagi, saya nak huraikan pula laut tenang jenis kedua dan ...

Baik untuk laut tenang yang kedua ini, jenis laut tenang jenis yang kedua ini, ialah jenis laut tenang menaik .... laut tenang menaik ini bagaimana? .... bentuk nya itu bagaimana? ... mesti ada rakan-rakan yang bertanya, apa yang dimaksudkan dengan laut tenang manaik .... ataupun laut tenang menurun ...
Sama je lah tu bila dah kata laut tenang menaik, dia laut tenang menurun pun sama je ...... ahahahaha ....
Dia bezanya cuma candle-candle buy dan candle-candle sell .... begitu ahahahahahaha ..... begitu ...
So, Okay cuba kita perhati ye bagaimana bentuk laut tenang menaik .... ok yang kedua ni ye ....

(Gambar 4)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463155052664/384463155052664/?type=1&theater

Baik saya terus jelaskan laut tenang menaik dan laut tenang menurun sama je tu ... Okay ... laut tenang menaik yang nombor 2, laut tenang menurun yang nombor tiga. Okay dia ada tiga jenis laut tenang: merata, menaik, dan menurun ... ini asas ye rakan-rakan .... BAik ...
So .... bila kita lihat okay laut tenang yang menaik ataupun laut tenang yang menurun ini, bagaimana kita nak mengenalpasti
Tadi kita dah tahu bentuk laut tenang merata, susunan candle-candle merata minimum dua candle, ingat ye perkataan minimum ..... begitu ....
Jadi, bagi laut tenang menaik, ataupun menurun ini ....

Ianya ialah susunan candle-candle menaik ... OK ... kecil-kecil ... kita tengok yang menaik dulu ..
Ialah susunan candle-candle menaik kecil-kecil. Manakala laut tenang menurun ialah susunan candle-candle menurun kecil-kecil ahahahahaha...
Senang je ahahahahaha .... tadi menaik kecil-kecil, bila laut tenang menurun ni menurunlah kecil-kecil.
Yang mana kedua-dua itu mempunyai sama warna dengan maksima dua warna ... ingat ye tadi laut tenang merata minimum .... minimum OK ....

Minimum dua candle (sama warna) tetapi untuk laut tenang menaik atau menurun ini maksimum dua candle .... OK cuba fahamkan...
Yang mana candle yang ketiga untuk laut tenang manaik atau menurun ini .... candle ketiga yang keluar daripada zon body adalah arah market .... cuba lihat apa yang saya hantar dalam screen shot itu .... aaaa begitu.....
nampak ye .... yang saya hantar tu ...
Nampak dia menurun maksimum dua candle, kemudian candle yang ketiga dia keluar juga .... menunjukkan candle yang ketiga itu adalah arah market ...

Yang mana untuk laut tenang kedua dan ketiga ini; menaik dan menurun ini, zon body-nya juga merupakan support dan resistant TBST ....
Tarikkan horizontal line zone body atas, zon body bawah kemudian nanti kita akan nampak reflect pergerakan market kedepan-depan tu dia akan reflect semula dekat dengan laut tenang ..... dia kat laut tenang ni memang dia jadi support .... sama ada merata, menaik, ataupun menurun ... OK .... cuba fahamkan yang itu ye hahahahaha ..... OK baik...
Jadi rakan-rakan, saya nak jelaskan sedikit perkara yang lebih advance lagi tentang laut tenang ....

Bagi pembelajaran kita di laut tenang ini .... kita jangan pening-pening lah ye ..

OK. Mari kita lihat laut tenang merata terlebih dahulu OK ... Contoh untuk kita kenal pasti OK ... Bagaimana yang dikatakan cara melihat laut tenang itu melalui falsafah nya "Dari Candle Besar-besar Kepada Candle-candle kecil" ...begitu .... OK..
So, mari kita lihat ... kita lihat laut tenang merata dahulu ye .... OK kita lihat ..

(Gambar 5)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463208385992/384463208385992/?type=1&theater

OK saya telahpun send SS tu, nampak. Saya ada letakkan dekat situ laut tenang merata dengan falsafah dari candle besar-besar kepada mengecil-mengecil ... OK ....
Cuba lihat screenshot tu ... nampak tak saya labelkan di situ ... besar-besar mengecil-mengecil..
Yang mengecil-mengecil tu biasanya ... yang kita nampak di situ ialah laut tenang ... besar-besar tu adalah candle-candle di sebelumnya .... nampak tak?
Ok. Yang pertama tu trend menurun tu .... nampak dia turun .... turun .. kasar turunnya tu ... lepastu dia naik ... OK saya tak mau citer TK apa yang dia naik tu, Trade Kefahaman apa, saya tak mau cerita lagi ...
Tiba-tiba nampak laut tenang, nampak tak dia kecil? ...OK...

Yang saya tandakan itu nampak tak zon body high dan low OK ... market tu berapa haribulan tu .. sekejap ye saya tengok .... sekitar pada .... sekitar pada 6 Oktober OK, 7 Oktober .... market tu ... kalau diperhatikan ye ..
OK. Cuba perhati ... cuba perhati market itu ... OK.. Dia daripada pagi yang 6 Oktober tu dia menurun .... dia nurun besar-besar, OK, ada kasar-kasar juga candle-candle nya OK, kemudian dia menaik satu candle yang agak kuat, tiba-tiba kecil satu .... dia mengecil ... daripada besar-besar kepada mengecil-mengecil ....

OK. Kemudian nampak tak pada 6 Oktober tu yang saya tanda tu ada saya buat anak panah trend ke atas tu arah trend ... nampak tak? ...
OK. Jadi itu menunjukkan arah trend laut tenang merata. Nampak tak laut tenang tu minimum dua candle, ada candle buy, ada candle sell. Kemudian terus sahaja arah trend ... nampak tak? ....
Cuba perhati candle-candle selepas itu. Candle-candle selepas itu dia cuba nak turun, tak lepas kerana support laut tenang zon body di high dan low itu sangat kuat .... kerana ia memang fungsinya selain daripada menjadi arah kepada trend, ia juga menjadi support kepada trend. Nampak tak? ... OK..

Kemudian dia .... kalau dulu dipanggil istilah ranging, nampak dia ranging besar-besar, nampak tak market itu seolah-olah dia semacam buat tiga candle berlawanan tiba-tiba dia balas balik semula, dia main balas-balas besar-besar.
Tiba-tiba terus satu candle besar-besar .... candle besar ke atas ... nampak tak? ...
Nampak tak hingga ke akhir US 6 Oktober tu ... ha nampak tak?
Jadi dia besar tu tiba-tiba pagi tu masuk ke 7 Oktober tu ... rakan-rakan nampak ye .. terus mengecil .... terus mengecil ....
Mengecil yang pertama tu kita kita tak nampak lagi dia nak jadi laut tenang, mengecil yang kedua, yang ketiga, yang keempat tu .... yang keempat tu biasanya kita dah jelas nampak .... nampak tak candle jam 7 pagi ... 6 pagi tu sebenarnya kita dah start nampak tapi kalau nak jelas nampak 7 pagi .... nampak tak?

7 pagi di 7 Oktober OK. Oowh di sini terus kita nampak ... ooowh zon body close dengan open tu nampak ye .... yang paling atas dalam zon tu, zon laut tenang.
Market berada di sekitar situ-situ je ... berapa jam? .... Dia keluar sebelum tu besar-besar kemudian dia mengecil-mengecil berapa jam? ... satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan sembilan ...
Masuk candle arah trend sell tu, candle yang ke-sepuluh .... nampak tak? .. Baik.
Jadi, dia terus keluar daripada zon body laut tenang candle jam berapa tu? ... lapan, sembilan, sepuluh, sebelas, dua belas. OK. ... nampak tak 12 tengah hari .....

Jadi, mesti ada rakan-rakan juga yang bertanya ... "Pukul sepuluh tu, ada juga yang keluar ke atas tu, tapi kenapa dia tak jadi pergi ke arah buy?" .... mesti ada rakan-rakan yang bertanya ... Saya tau sebab apa, kalau saya sendiri pun saya akan tanya ... "betul ka ni, pukul sepuluh pagi tu ada yang keluar buy tu, tapi kenapa dia tak pergi ke buy? Betul ka laut tenang ni?" ..... ahahahaha .....
Rakan-rakan, cuba perhati, kalau kita lihat candle, mengapa dipanggil candle besar-besar kepada candle kecil-kecil? Biasanya ... OK ... Biasanya bila daripada candle besar-besar kepada candle-candle mengecil-mengecil, yang besar tu lazimnya dia berada pada candle sifat akhir trend .... ingat ye ... biasanya yang besar-besar itu ...

Biasanya yang besar-besar itu berada pada candle sifat akhir trend ... Yang itu kita tak belajar lagi hari ni ...kita akan belajar di masa hadapan ... Tapi saya nak menjawab persoalan mungkin ada rakan-rakan yang bertanya ...
Jadi kalau kita nampak, jam lima, empat, tiga ... dua pagi .. OK ... Dua pagi tu dah ada candle besar buy .. OK .. Tiba-tiba pukul sepuluh pagi tu ada lagi candle yang cuba nak keluar dari laut tenang ... Jangan ikut .... kerana dah jadi risiko ... volume dah pun ... kalau kita belajar bahagian volume, volume dah maksimum, dah berulang dah volume tu.
Saya takkan sebut lagi di sini. Kalau kita lihat HH1, market ni dalam port, itu kedudukannya di HH1 high, batal follow arah buy di HH1 high .... saya tak mau cerite lagi sekarang ... saya nak cerita laut tenang ...

OK, baik. Jadi, ini mengapa dia keluar buy tu nanti saya akan ceritakan pada waktu market batal laut tenang tu nanti. OK ...
Tapi yang kita nampak jelas sekarang ni, selepas dia keluar buy tu, dia keluar doji ... OK ... hati-hati ... kemudian dia keluar candle sell ... terus keluar daripada zon body laut tenang. Dia balas semula. ...OK ... nampak? ... nampak ye rakan-rakan...
So, itu ialah arah ... trend itu dah bertukar ..... nampak tak? .... dia terus selepas tu pukul satu tengah hari tu ... OK ... dia keluar daripada zon body laut tenang tu ... dia terus keluar candle besar .... dia terus keluar candle besar, kemudian dia terus turun besar-besar tiba-tiba berubah jadi kecil semula.

OK. Tengok 7 Oktober tu, ada yang laut tenang yang nak pergi ke arah trend ke buy tu ... nampak tak? ... OK ...
Selepas dia turun besar-besar tu, dia pun mengecil-mengecil ... saya ada labelkan "Besar-besar, mengecil-mengecil" ada arah trend ke atas pula .... AhahaHaHa ....
Jadi, laut tenang ini ... cuba lihat fungsinya daripada candle besar-besar kepada mengecil-mengecil kemudian lihat zon body close dan open, paling atas dalam zon body tu ..... OK ... tengok candle yang keluar sebagai arah untuk trend ... OK ... nampak ye rakan-rakan yang saya hormati sekalian ...

(Gambar 6)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463295052650/384463295052650/?type=1&theater

OK, baik. Kita lihat lagi .... saya kemukakan lagi pada rakan-rakan bentuk laut tenang merata ... OK ... cuba lihat lagi ... OK ....
Kalau diperhatikan .... market tu sekitar pada 9 Oktober ... OK ... cuba perhati .... market tu ialah market pada 9 Oktober .... OK ... perhatikan ... di mana pembentukan laut tenang nya itu .... nampak tak dia buat laut tenang pada pagi-pagi lagi, pada 9 Oktober tu ...
Dia buat laut tenang .... cuba lihat dia punya falsafah ... ahaha ... saya ada labelkan di situ ...

Bagaimana kita nak mengesan laut tenang ini terbentuk ... OK .. nampak daripada hari sebelumnya tu, 8 Oktober ... nampak tak? ... "besar-besar" saya ada tulis kat situ .... candle tu dia besar-besar
Selepas ada candle shadow tu, di akhir US 8 Oktober tu, dia nak masuk ke pagi Tokyo 9 Oktober, dia dah mula mengecil .... nampak tak? ...
Dia mengecil-mengecil, kemudian dia buat dua candle laut tenang buy dan sell, tiba-tiba ada satu ZaaaP! keluar menjadi arah trend tersebut ... nampak tak? ... ini saya nak tunjukkan kepada rakan-rakan bahawa laut tenang ini berfungsi sekiranya kita peka .... Begitu ....

Saya tak mau cerita lagi yang batal ke, yang risiko ke macam mana .... saya nak cerita dulu apa, bagaimana laut tenang ini berada di dalam market ni ... macam mana cara kita nak lihat ... OK ... baik
Kemudian, cuba perhati lagi yang kedua tu ... OK ... yang kedua tu selepas tadi tu dia menurun ... menurun ... OK ... yang 9 Oktober tu ye ... dia menurun ... OK ... nampak ye ... kemudian dia merepair semula menaik ke atas ..
Merepair tu besar, nampak tak? ... Dia besar pastu tetiba berubah kepada mengecil ... terus arah sekali lagi .... dia keluar arah trend ... dia break .. dia pecahkan zon low laut tenang .... begitu ...

Nampak tak? ... Jadi, market terus mengikut arah trend daripada laut tenang ini. Tengok dia turun ... turun ... turun ... sambung hari esoknya pada 10 Oktober, cuba rakan-rakan perhati ... dia buat laut tenang ... nampak tak? ...
Saya ada labelkan "besar-besar" ... kemudian mengecil-mengecil ... kemudian ada arah trend sell ... OK ... baik ...
Tapi mungkin ada juga rakan-rakan yang bertanya ... sebelum tu, pagi tu ada juga laut tenang ... laut tenang kemudian ada arah ke buy .... itu kita cerite lain ...
Itu ceritanya bab yang lebih advance sikit nanti kerana market ni patternnya dah jadi lain ... dia ada namanya ... ada bentuknya yang menyebabkan dia tak pergi ke buy tu .... haa nanti kite cerita ... ahahaha ...

Baik. Terus saya tunjukkan mengapa dia keluar daripada besar-besar 10 Oktober tu, kemudian dia mengecil-mengecil dekat dengan masa London ... LO tu .. kemudian dia keluarkan arah trend ke bawah ... dia sambung perjalanan semalamnya dari 9 Oktober tu ... nampak tak?... kemudian dia terus keluar candle besar ... keluar doji ... keluar candle melemah ... kemudian mengecil-mengecil ...
Seolahnnya macam nak habiskan trend ... tiba-tiba dia sambung lagi ... dia buat laut tenang merata, ada lagi arah trend menghala ke sell ...
Dan ... kalau kita tandakan lebih advance lagi market ni dah exit port macam-macam ..... itu saya akan cerita di masa hadapan ...
Tak sabar sebenarnya saya nak cerita ni .... tapi kita tetap patuh ...

Kita tetap dan perlu patuh pada susunan ... supaya kita mudah ingat pada susunan, pada fokus ... fokus yang terarah ... supaya kita mudah melekat di dalam minda kita ..... aaa haha ... ingat ye laut tenang ini, fungsinya bagaimana ..
Dan cantiknya ... nampak tak dia keluar kecil ... OK ... begitu ... OK ...
Jadi, rakan-rakan yang saya muliakan .... sekejap je masa ... lagi sekitar setengah jam lagi nak habis ... banyak lagi ni saya nak berikan ni ... hahahahahahaha Very Happy ....
Tak pe, kita ... kalau kita terlebih pun, kita terlebihkan dalam sepuluh minit ke, lima belas minit ke ... marah Abg Z nnti ... HaHaHaHaHaHa ....

(Gambar 7)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463358385977/384463358385977/?type=1&theater

OK, kita lihat pula laut tenang menaik ... OK ... Laut tenang menaik ni sama juga, kita lihat dengan falsafah ... kita perlu lihat dengan falsafah ... "Dari Candle Besar-besar ke Mengecil-mengecil" .... sama .... sama ... OK ...
Cuba perhati market 8 Oktober ye rakan-rakan yang saya muliakan ... OK ..
Perhati di waktu US open tu ... di masa US open ... market tu di sebelah pagi dan masa London tu dia besar ... nampak tak di London tu dia besar ... pukul berapa ya ... OK ... enam petang tu candle yang paling besar buy ... OK ...

Kemudian jam tujuh malam tu, dia merepair satu candle .. OK .. besar juga .. kemudian jam lapan dan jam sembilan tu mengecil ... menaik .... menaik ... nampak tak...
Dia mengecil, menaik ... menaik .. nampak tak? ... OK ... Jadi rakan-rakan ... OK ... kalau kita perhati ini ialah jenis laut tenang menaik ... yang mana candle yang keluar selepas daripada itu ... ini kita kena kira volume lah untuk dapatkan sama ada arah trend itu valid untuk diikuti ataupun tidak ....
Tapi saya tetap taknak cerita lagi sekarang .... AHAHaHaHaHa ... OK ... nampak tak candle selepas itu dia menaik, menaik, manaik, menaik sehingga pagi .... BeGituu ....

Jadi nampak tak fungsi laut tenang tu, bentuknya tu ... dia menaik; buy, buy ... candle yang ketiga itu sebagai arah kepada trend itu .. OK ..
Sama ada biasanya ... nanti kita akan belajar lagi lah ... saya sebenarnya bukan nak mengatakan itu arah ... arah tu sebenarnya lebih kepada bila dah belajar HHJ, HHT, saya lebih suka mengatakan candle bentuk-bentuk market HHJ ialah arah pada trend ...
Tapi takpe lah kita belajar lah sekarang ni ... nak menunjukkan laut tenang tu fungsinya bagaimana ... bentuknya bagaimana ... begitu ...
Dan nampak tak dia punya falsafahnya tu dari besar ... saya tandakan besar-besar ... saya tandakan kecil-kecil kemudian ada arah trend ... nampak tak ...

(Gambar Cool
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463508385962/384463508385962/?type=1&theater

OK, kita lihat lagi market 23 Oktober ... OK ... untuk laut tenang menaik ... cuba lihat; tetap dengan falsafah dari candle besar-besar ke mengecil-mengecil ... OK ... nampak tak ... pada hari sebelumnya di 22 Oktober ... candle tu dia dah besar .... dia besar-besar, dia naik tu dia besar semula ... OK ...
Kemudian pagi tu di 23 Oktober dia buat laut tenang menaik ... nampak tak ... Cuba perhati rakan-rakan pada jam 4 pagi ... buy, buy ... OK ...
Itu sebenarnya kita dah boleh kata laut tenang menaik, tapi arahnya tidak ada arah untuk ke buy ... nampak tak ..

Tiba-tiba dia nurun pulak; sell, sell ... dah jadi laut tenang menurun .. OK ..
Tapi yang kita nak tunggu sekarang ini ialah arah market ... yang mana kalau kita perhati semalamnya tu candle besar-besarnya itu, dah menunjukkan akhir sifat sell ... isyarat awal untuk akhir sifat sell ..
Jadi kita nak tunggu sekarang ini untuk yang comel ialah arah untuk buy .... BeGitu ... tapi saya tetap tak nak cerita yang itu lagi .... hahahaha ... HaHaHaHa .... OK ..
Kita lihat 23 Oktober ... kita nak terarah, fokus ye cuba perhatikan jam lapan pagi nampak ... jam sembilan pagi candle buy ... jam sepuluh pagi pun candle buy ... OK ... dan yang mana candle sepuluh pagi tu arah ....

Candle sepuluh pagi itu menunjukkan arah bagi laut tenang .... Begitu ...
Cuba lihat, market selepas daripada itu ... jam sebelas pagi, dua belas tengah hari, satu tengah hari, dua tengah hari ... nampak tak candle shadow tu .. candle shadow tu dia reject tu sebenarnya kalau kita perhati, dia sebenarnya dia reject daripada laut tenang.
Tapi bukan laut tenang itu, dia ada pula HHJ laut tenang ... saya tak mau cerita lagi ...OK ... dia ada lagi HHJ laut tenang boroi, ada HHJ laut tenang biasa, nak macam mana saya nak cerita tu semuanya berkait dengan laut tenang ... saya tetap taknak cerita lagi ... AHAHaHa ... sebab apa ... sebab kita nak fokus ... berfokus ... kita ambil yang kecil-kecil dulu .... BeGitu ...

Nampak tak shadow tu sebenarnya ... HHJ tu dia reject HHJ laut tenang type 1 ... tapi saya taknak cerita .... HaHaHaHaHaHa .... HaHaHaHa ... saya taknak cerita, saya nak cerita laut tenang yang menaik ini juga ... nampak tak ...
Laut tenang yang menaik ini, fungsi dia tu ... dia menjadi arah pada trend untuk candle yang keluar daripada zon body dia tu ... BeGitu ... OK .. jelas ye..
Nampak falsafah dia tu ... yang saya labelkan tu besar-besar, mengecil-mengecil, kemudian ada arah trend yang keluar daripada zon body laut tenang .... BeGitu ...

Maka, rakan-rakan yang saya hormati sekalian ...
Saya tetap juga nak tunjukkan laut tenang menurun ... biar malam ni kita dapat belaka, kita tengok belaka, supaya lepas ni mudah untuk rakan-rakan selak balik kita punya MT4 tu ... Meta Trader 4 tu ... selak balik market belakang-belakang, kalau dapat tahun lepas, tahun ini, tiga tahun lepas ... cari laut tenang ... dan labelkan laut tenang setelah saya cuba menerangkan inilah ..
Cuba fahamkan laut tenang .... OK ... Baik ... sekarang ni cuba kita lihat laut tenang menurun pula OK ...

(Gambar 9)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463588385954/384463588385954/?type=1&theater

Baik, cuba perhatikan laut tenang menurun tu, OK. Dengan ... tetap sama dengan falsafah dari candle besar-besar ke mengecil-mengecil ... OK ... nampak tak ...
Pagi tu di 27 Oktober tu ... nampak .. OK .. dia keluarkan candle besar-besar ... saya tulis kat situ besar-besar ... saya tak mau tuliskan perjalanan menurun ada akhir sifat, saya tak mau ... nanti pening.
Saya nak ceritakan bagi mudah dulu ... nampak tak besar-besar saya labelkan tu ... tiba-tiba dia tukar jadi kecil-kecil ... nampak tak ...
Dua candle maksimum ... candle yang ketiga ialah candle arah untuk trend ... kecil je keluar ... nampak tak ...

OK nampak ye ... Yang mana tetap sama bila dengan falsafah ni kita pandang otak kita, minda kita .... secara automatik bila kita lihat dengan falsafah-falsafah ini, kita kenal ... Ooow ini laut tenang ...

Ok, baik ...
Dan, tetap sama ya ... dia besar-besar, dia berubah kepada mengecil-mengecil, dia buat maksimum dua candle menurun kemudian dia keluarkan arah trend untuk sell ...
Maka kita pun bolehlah sell, follow trend. Mana nak berhenti, mana kita nak close position, kita tak belajar lagi sekarang ... kita nak ... saya nak tunjukkan laut tenang je dulu .. OK ... Baik rakan-rakan ...
OK kita masuk lagi laut tenang menurun OK .. sikit lagi HaHaHaHaHa ..... HaHaHaHaHa ... Aiii macam-macam ... HueHahahahHaha .... adoi ini la sambil-sambil kita belajar ... oow kalau kita stress, bila kita stress ni, susah nak masuk .... HaHaHahHaHaHaHa .... Kan GiTuuu ...
Ok kita cuba lihat lagi laut tenang menurun ...

(Gambar 10)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463705052609/384463705052609/?type=1&theater

Kemudian dia keluar arah untuk trend ... Begituuu ... Baik ... HaHaHaHaHa ... nampak ye ... HaHaHaHaHa ... OK, Baik ...
Jadi, rakan-rakan yang saya hormati sekalian.
Forex ni susah ... OK .. Forex ni susah ... tetapi apabila ... apabila kita dapat menguasai barulah kita senyum ... dapat kita senyum ... percayalah .. haha ..
Jangan percaya saya, percaya diri sendiri ... buktikan yang kita satu hari nanti kita boleh senyum ... BeGitu ... HaHaHaHaHa ... OK baik, rakan-rakan yang saya muliakan ..

(Gambar 11)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463831719263/384463831719263/?type=1&theater

Baik, sebelum saya lebih lanjut lagi, nak lanjut pun dah masa tak berapa nak benarkan ... HaHaHaHaHa .... saya pamerkan di situ salah satu ... bukan kesemuanya tentang beberapa jenis .... nanti kita akan lihat lagi la OK .. sebab masa pun tak berapa nak izinkan, nanti saya akan terangkan bahagian batal laut tenang ... ada batalll ... jangan ingat laut tenang ini keluar sahaja arah dia, dan dia mengikut falsafah, di valid ... dia ada batal ... dia ada batal, dia ada risiko ...
Kita kena tahu tu. Bukannya bila ada laut tenang, bukannya bila ada arah ... Oowww market ni nak bergerak ikut tu ... bukan .... bukan itu

Sekiranya mudah begitu, kita tak payah nak beria belajar sangat lah ... HahahahahaHaha ... Sebab apa, dia ada batal, dia ada risiko, kita kena tahu batal dan risiko tu supaya kita tidak masuk, kita tidak entry pada tempat-tempat yang batal ataupun risiko .... begituu ... HahahahaHa ...
Jadi, yang pertama saya jelaskan kat situ ini, Abg Z ya ... Abg Z saya ambil daripada Abg Z punya nota ... terima kasih Abg Z ... OK
Kepada rakan-rakan yang baru, Abg Z ni seorang idola, HueHAHAHA ... tapi ada lagi idola pada Abg Z ni ... Abg Roz ... Abg Roz ni idola kami semua, kami belajar sepuluh pip daripadanya ... HaHa ... YEEHAA!! HAHAHAH ...

Tetapi, lazimnya bila besar ... biasanya bila besar candle yang keluar daripada laut tenang ini, biasanya bentuk market sebelum laut tenang itu yang menjadi penyebab ... katakan bentuk market sebelum laut tenang; buy, buy, buy, pastu dia buat laut tenang, kemudian dia keluar candle buy besar ... itu apa ... itu sebenarnya bukan arah market, bukan arah trend, itu dah menunjukkan akhir trend. Katakan candle sell, sell, sell, kemudian dia berubah jadi laut tenang, kemudian dia buat sell besar. Itu bukan arah trend ... itu ialah sifat akhir trend ... kena belajar tu bentuk market sebelum macam mana ... BeGitu ..

Baik, yang ketiga kita lihat lagi laut tenang batal ... sama ada dia dibatalkan dengan terhalang oleh HH1, biasanya kita baca ni ... membaca market ni, market dalam port lah, HH1 high, ataupun HH1 low, ataupun Zon B ...
Apabila arah laut tenang itu berada di HH1 high dan dia ... katakan di HH1 high tiba-tiba dia keluar arah ke atas, batal arah laut tenang itu, sama macam market tadi lah, yang saya ceritakan tadi pada 7 Oktober ... nampak tak ... yang tadi, yang laut tenang tadi, yang mengapa bila keluar buy mengapa kita follow ... Haaa ... dia HH1 high tu .. haha ..

Begituu ... jadi ada lagi beberapa perkara setelah kita telitikan HHJ, telitikan HHT ... nanti kita akan terangkan lagi bentuk-bentuk market yang menyokong untuk perjalanan arah HH1 ... Ahaha ..
Tapi saya tak nak cerita lagi HahaHaHaha ... HahahaHaha ... aduuh ... sakit dah perut saya hueHueHue ...
OK, kita lihat laut tenang risiko, OK. Yang mana yang pertamanya tu market tidak ada trend ... market tidak ada trend ataupun perjalanan market tidak mempunyai candle besar sebelum laut tenang .. risiko, ingat ya ..
Bila jadinya market macam tu, contohnya sebelum, sebelum laut tenang tu tidak ada perjalanan, market tu dia tidak ...

Dia tidak ada bentuk yang besar-besar ... yang nak berubah kepada kecil-kecil tu dia tidak ada ...
Jadi bentuk market begini RISIKO ... kita mestilah memandangnya dengan falsafah ...
Bila kita katakan risiko ni, risiko ni dia boleh ... kita boleh katakan dia jadi dengan tak jadi ... 50-50 ... begitu ...
Dia duduk di tengah-tengah ... BeGitu ... Ok HAhahaha ... kita nampak bila berlakunya bentuk begini ... oow ini risiko, risiko daripada kita nak mengambil risiko itu lebih baik kita elakkan risiko tu ... Begitu ...

Jadi, rakan-rakan kita lihat lagi laut tenang yang nombor dua ya, yang berisiko ... tidak ada candle sifat, atau akhir perjalanan ... aaahaha
Yang mana saya telah terangkan tadi, yang pertama tadi, laut tenang merata tadi ... biasanya yang besar-besar tu lazimnya candle sifat ... tiba-tiba dia berubah jadi kecil ... sifat apa? ..
Sifat akhir perjalanan trend ... jadi bila tidak ada tu nampak ya ayat dia "Tidak Ada Candle Sifat Atau Akhir Perjalanan". Jika arah laut tenang merupakan pertukaran arah ... OK .. Contohnya market buy buy buy, dia tidak mengeluarkan candle sifat akhir yang besar tu ... dia sepatutnya sifat market dia mesti keluarkan candle besar tu ... tiba-tiba dia tidak keluar ... tiba-tiba dia terus tukar jadi laut tenang ...

Ok tiba-tiba dia tukar jadi laut tenang, tiba-tiba dia terus ada arah trend untuk sell pulak ... Jadi market begitu risiko. Kenapa risiko, mengapa risiko?
Sebab market itu tidak menunjukkan ciri-ciri dari besar-besar kepada mengecil-mengecil ... OK .. boleh nampak ya .. boleh nampak ya ...
OK baik, rakan-rakan yang saya hormati sekalian. HAhahaha ... masa cemburu pada kita ni. Saya nak lanjut sikit lagi, sikit lagi ...

Ok baik. Kita lihat nombor 3 laut tenang risiko .. OK .. yang mana bila kata laut tenang risiko ni, yang number 3 ni ... kita lihat ayatnya .. volume perjalanan ... sudah mencapai maksimum jika arah laut tenang merupakan penerus perjalanan.
Contohnya .. OK .. market menaik buy buy buy buy, volume maksimum kita dah kira daripada sebelum-sebelum tu berulang katakanlah 90.
OK. Katakan 90 berulang. 90 pips dia punya volume ... OK berulang 90 ... dia naik, dia naik buy buy buy, sampai kat volume 90 tu dia buat laut tenang, kemudian dia keluar arah ke buy ... arah daripada laut tenang tu ke buy.
Jadi risiko ...

Kerana apa risiko ... kerana volume itu telah pun maximum daripada pergerakan-pergerakan sebelum ... kecuali ... sekarang sudah ada kecuali ...tapi saya tak nak cerita lagi HAHAHAhahaha ... hahak HAKHAHAHA ... aduuh ... kecuali ... tapi takpe la ... nanti kita belajar secara berfokus ... laut tenang ni ya ... OK ..
Kita lihat pula yang keempat, masa berlakunya bukannya di akhir Tokyo dan akhir UO. Jika arah laut tenang merupakan pertukaran arah ...
Biasanya ... akhir Tokyo ni biasanya area jam dua tengah hari ya, dua petang tu, dua, tiga empat dah menunjukkan ...

Dia bercabang dua tu ... akhir TO dan awal London ... OK ... TO tu bagi rakan-rakan yang baru ... TO ialah Tokyo Open ... biasanya Tokyo open ni pada waktu pagi kita tu, bermula sekarang ni pada jam 6 pagi, hingga bawa ke 2 petang tu ... 6 pagi tu awal Tokyo ... hingga membawa ke akhir Tokyo jam 2 3 4 tu dia terus bergabung dengan awal LO ....
Awal LO tu awal London Open ... OK ... nampak ya ..
Biasanya arah laut tenang berada pada waktu itu. Jika ... jika ye ... Jika dia berlaku pada waktu yang lain, jadi risiko ... ahahaha ... begitu ...

Jika berlaku waktu selain akhir TO, ataupun akhir UO, US open, dia jadi risiko ... tapi bila dikata masa ni kita perlu lihat la bentuk market macam mana, volume macam mana, HH1 dalam port ke exit port ke macam mana ... dan berbagai-bagai bentuk marketnya bagaimana .... tetapi kat sini dia merupakan ... menjadi risiko ... haaa BEgitu .... nampak ya ..

Baik, yang kelima, arah laut tenang ni ... OK ... dia berlawan dengan arah yang diberi oleh Zon A ... Zon A ni pukul 8 pagi ... nanti saya cerita ... sekarang ni kita cerita laut tenang .. tapi Zon A ni jam 8 pagi waktu Malaysia, high dan low-nya tu, kita teeerus je buat box .... haaa Zon A tu ...
Tapi takpe saya just nak bagitahu je pada rakan-rakan yang baru lah ... begitu.
Katakan dia keluar daripada Zon A pagi tu ya ... dia keluar ... OK ... tiba-tiba dia buat laut tenang, kemudian dia buat arah laut tenang tu, arah trend tu ke bawah. Dia keluar sell. Tadi dia keluar buy dari Zon A, kemudian dia buat laut tenang, lepastu dia keluar daripada zon body laut tenang tu ... arah trend tu ke sell ... Risiko ...

Dia menjadi risiko. Kita perlu lihat banyak perkara lain ... OK .... nampak ya ..
Tetapi hahahaha ... tetap sekarang ini kita ada satu jalan penyelesaian. Tetap saya tak nak cerita lagi hahahahaha .... takpe kita lihat lagi apa laut tenang berisiko yang ke-6.
Tidak ada Trade Kefahaman yang menyokong arah yang diberikan oleh laut tenang. Seperti TK M, TK T, TK L, TK Tiga Candle Berlawanan ... TK 3CD tu sebenarnya Trade Kefahaman tiga candle berlawanan.
OK dia macam ni.

Ok katakan ... OK ... market daripada besar besar besar berubah kepada mengecil mengecil, katakanlah market sebelum tu sell ... sell, dia dah buat besar-besar .. OK .. kemudian dia buat laut tenang mengecil-mengecil, kemudian dia keluar arah buy .. OK ..
Jadi itu sebenarnya kita dah boleh follow ... sebab apa, dia mengikut sifat-sifat tu ... tapi selepas dia keluar laut tenang arah buy tu selepas daripada ... laut tenang tu dia keluar arah buy untuk trend ke buy tiba-tiba selepas daripada arah laut tenang tu, tidak ada Trade Kefahaman yang menyokong.
Contohnya Trade Kefahaman M, Trade Kefahaman T ... biasanya yang sokong ni biasanya tidak lain dan tidak bukan ada dua yang famous yang sokong; Trade Kefahaman M dengan Trade Kefahaman Tiga Candle berlawanan.

Rasanya dua tu ... tapi sekiranya tidak ada yang dinyatakan di sini ... TK M tak sokong, TK T tak sokong arah laut tenang yang keluar ke buy tu .. OK .. tidak ada TK yang menyokong untuk buy, maka dia menjadi risiko .... Begitu ...
Baik, rakan-rakan yang saya hormati sekalian ...

GOOOOLLLLLL!!!! HAHAHAHAHAHAHA ... GO GOOOOLLLLLL HAHAHAHAHA
GOOOOLLLLLL!!!! pasnih gol lagi tolong la HAHAKHAKHAHAHA YES! YES! YES!

Alhamdulillah .... hahahaha ... ai tak pe lah ... bola tu sebenarnya sebagai kita punya .... kalau kita lihat dengan sudut yang lain, pengerat ... pengerat siraturrahim ... nak berlebih-lebih pun kita dapat apa kan? ... HAHAHAhaha ... begitu ... ada masa-masa kita mengusik sikit-sikit ... begitu la.
Tapi kalau nak masuk sangat hati bab-bab bola ni saya tak juga la ... HAHAHAhaha ... cuma saya ni duduk dekat tepi ... bawah rumah saya ni kedai lah kan ... orang ramai tengok bola juga di layar yang besar tu kan ... dia dengar orang bersorak, bila orang gol saya pon gol juga lah HAHAHAHA ...
Lebih kurang begitu lah ... HaHaHaHaHahaK

Beginilah rakan-rakan. Tentang laut tenang ini .. OK ... saya telahpun menerangkan tadi ... bagaimana laut tenang ini berfungsi, yang mana secara asasnya, ia melibatkan falsafah dan cara kita melihat market tu untuk mengenali laut tenang, itu yang pertama ... OK ...
Yang kedua kita melihat arah yang keluar, arah trend yang keluar daripada high dan low body ... zon body, bukan shadow ... zon body
Zon body ni kita lihat ya ...

Ya, ingat ya. bila kata laut tenang ni ... laut tenang ini sendiri yang membuat support dan resistant ... dan dia berkesan kalau laut tenang itu, sekiranya laut tenang itu laut tenang HHJ. Dia berkesan untuk ... kalau port tu 13 hari, 15 hari ... 15 hari lah berkesan dia ... nampak tak ... OK ... ok..
Jadi saya nak tunjuk sikit lah ... saya tunjukkan sedikit tentang laut tenang yang menjadi support resistant ... OK ... cuba lihat ya rakan-rakan.
Sifat laut tenang itu yang menjadi support ...

(Gambar 12)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384463958385917/384463958385917/?type=1&theater

(Gambar 13)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384464021719244/384464021719244/?type=1&theater

(Gambar 14)
https://www.facebook.com/AkademiTBST/photos/p.384464081719238/384464081719238/?type=1&theater

Baik. Cuba perhati. Apabila kita menandakan laut tenang semua sekali itu, nampak ya ... tapi sekarang ni kalau nak comel, kita tanda untuk ... kita sebenarnya ada cara lain ... tapi tak pe ... saya nak tunjukkan dia sebagai support dan resistant yang lebih efficient daripada fibonacci ... kerana dia menentukan sendiri ... laut tenang ni maket yang tentukan untuk mana dia nak buat support, mana dia nak buat resistant ...
Yang mana resistant become support, yang mana support become resistant ... begitu .... ok..
Jadi bila kita tandakan laut tenang ni nampak tak reflect-nya price-price pada laut tenang ini, untuk fungsi support ... OK .. nampak ya ...
Jadi .. OK .. bila dah mahir kita tak perlu la tanda sampai macam tu skali ...

Kalau kita tanda sampai macam tu, penuh kita punya MT4 kita. Dia ada cara macam mana kita nak mengikut arah HH1, kita macam mana kita nak mengenalnya pada market-market repair ... BeGitu ... hahahaha ...
Macam mana kita nak pilih laut tenang yang betul-betul kuat ... begitu ... HaHaHaHaHa ... OK baik .. saya tak nak cerita lagi HahahaHahahaHaha ...OK ..baik
Jadi, beginilah rakan-rakan. Sekiranya tidak ada aral, mungkin kita akan buat sesi soal jawab .. hari esok ke, pagi esok ke, tengah hari esok ke, petang esok ke, malam esok ke, kita buat sesi soal jawab berkenaan laut tenang ini yang boleh dijawabkan supaya memudahkan ...

OK, supaya memudahkan rakan-rakan ... disamping tu, saya boleh paste-kan nota-nota berkenaan dengan laut tenang ini. Supaya rakan-rakan boleh buat revision semula ... apa yang penting tentang laut tenang ini, yang mana kalau kita dengar muzakarah Adik Din dulu, Adik Din dulu dia memulakan dengan Trade Bank tu, asasnya laut tenang ... punya lah ... laut tenang ini mempunyai satu ... walaupun sekarang ini ... sekarang ni bentuk bank dah ada keluar sedikit baru ni, sebelum pertengahan tahun baru ni.
Pertengahan tahun, awal tahun , akhir tahun lepas, bentuk bank keluar tu susah nak keluar ...

Sebab apa? ... Sebab bila melibatkan saiz pada candle, ia melibatkan juga volume. Volume ini berubah dari semasa ke semasa .. OK ...
Jadi, bila kita bergantung pada bentuk yang melibatkan volume itu, kita tidak akan dapat membuat pengecaman ... begitu ..
Tapi kalau kita mahirkan dengan laut tenang dan arah market selepas laut tenang ini, arah trend selepas laut tenang ni .. OK .. maka kita mudah untuk dapatkan perjalanan .. begitu .. OK .. Jadi saya fikir masa pun dah jam 12 malam, tadi pun saya mula dalam lima ...

Tadi pun saya mulakan dalam 15 minit lewat ... OK jadi ni saya fikir sedang-sedang elok lah ... sedang-sedang elok 2 jam, saya fikir ... sebab nanti dia mempunyai effect kepada untuk upload di FB nanti ya ..
Voice kita ni, kita akan upload di Facebook, untuk memudahkan rakan-rakan menyimak ... BegiTu ... sekiranya ada keperluan nanti, saya akan sambung-sambung lagi ... BegiTu ...
Jadi, rakan-rakan yang saya hormati sekalian, sekiranya ada yang terkasar bahasa, sekiranya ada yang mengguris hati dari muzakarah-muzakarah saya sebentar tadi .. OK ... saya mohon maaf ... HahaHaha

Saya mohon maaf dari hujung rambut sehingga hujung kaki ... kita ni berbagai-bagai fikiran, berbagai-bagai ...

Jadi yang mana yang baik itu semuanya daripada Allah s.w.t. Saya ini tidak ada apa-apa ... hahahaha ... ok .. Semuanya kita kena percaya ini semua telahpun disusun, Allah maha bijaksana .... dah tertulis ... dah tertulis untuk kita belajar pada hari ini, dah tertulis untuk kita akan berjaya ataupun tidak berjaya di masa hadapan ... ataupun berjaya dalam konteks yang lain ... ataupun berjaya tapi gagal pula dalam konteks yang lain. Kita tak tahu, hanya Allah yang maha mengaturkan segalanya .... begitu ...
Jadi akhir kata HahahaHaha

Akhir kata saya menyusun sepuluh jari memohon maaf ... begitu ...
So dengan lafaz wabillahi taufik wal hidayah wassamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat malam, salam GO To Immosible .... haHahaHa ...

(Convert to text by aBg MuHaMMaD SaUFi)
Back to top Go down
aby naya p

avatar

Posts : 2
Join date : 02/11/2014

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Tue Nov 04, 2014 12:20 pm

Trima kasih mas agus, ust M
Back to top Go down
zainalefendi
INDONESIA TBST
INDONESIA TBST
avatar

Posts : 5
Join date : 11/02/2013

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Sat Nov 08, 2014 12:20 pm

TERIMA KASIH ADMIN & USTAD MUKRAM
Back to top Go down
dwifx_tbst
INDONESIA TBST
INDONESIA TBST
avatar

Posts : 5
Join date : 09/02/2013

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Mon Nov 10, 2014 5:13 am

Terimakasih Abg Din & Abg Mukram
Back to top Go down
andi sutanda



Posts : 3
Join date : 24/08/2014

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Wed Nov 12, 2014 11:23 am

Trimakasih abang Agus dan Abang Mukram....
Back to top Go down
yonojaya



Posts : 1
Join date : 11/11/2014

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Wed Nov 12, 2014 11:57 am

Terimakasih Abg Din & Abg Mukram
Back to top Go down
santozsan
INDONESIA TBST
INDONESIA TBST
avatar

Posts : 4
Join date : 08/02/2013

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Thu Nov 13, 2014 7:07 pm

Terima Kasih Abg Mukram, Abg Z, & Abg Din... Very Happy
Back to top Go down
zhigit

avatar

Posts : 1
Join date : 14/11/2014

PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   Sun Nov 16, 2014 2:28 am

menentukan high dan low nya dari mana ya min
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: GOTI 2 ( BAB 2 )   

Back to top Go down
 
GOTI 2 ( BAB 2 )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: KULIAH-KULIAH AKADEMI TBST :: GOTI 2 2014 - 2015 ( SILIBUS/ AUDIO / VIDEO ) :: SILIBUS GOTI 2 / AUDIO / VIDEO-
Jump to: