FORUM TBSTTKHH1 MASIH DALAM PERCUBAAN.FORUM INI ADALAH PERCUMA DAN BILANGAN REGISTER USER ADALAH TERHAD. HARAP MAKLUM

ADMIN TBSTTKHH1 FORUM


MALAYSIA FOREX EDUCATION
 
HomeLIVE ROOM*RegisterLog in
Latest topics
» Salam perkenalan
by Nak Kenal FX Fri Nov 06, 2015 5:36 am

» GOTI 2 ( BAB 6 )
by kaiserfx Mon May 11, 2015 6:29 am

» GOTI 2 ( BAB 1 )
by vickypury Sun May 10, 2015 7:47 am

» MENGESAN ARAH HH1
by Newbie TBST Sun Apr 12, 2015 12:37 am

» salam perkenalan
by andrie Sun Apr 05, 2015 11:34 am

» GOTI 2 ( BAB 7 )
by WavetoFreedom Mon Feb 16, 2015 7:05 pm

» GOTI 2 ( BAB 4 )
by FerdinandHiu Mon Jan 26, 2015 11:50 am

» GOTI 2 ( BAB 12 )
by mahdir@amal Wed Dec 03, 2014 2:53 am

» Ulasan Market EJ 24 Nov 2014 By Trade Bank
by irsafx Tue Nov 25, 2014 4:02 pm

» Ulasan Market EJ 12- 14 Nov by Trade Bank
by irsafx Tue Nov 25, 2014 4:00 pm

» Ulasan MArket EJ 17Nov 19Nov 2014
by AdminTBST Fri Nov 21, 2014 2:30 pm

» CARA ENTRY MENGIKUT ARAH HH1
by cepokaya Tue Nov 18, 2014 8:27 pm

» GOTI 2 ( BAB 2 )
by zhigit Sun Nov 16, 2014 2:28 am

» TRADE KEPAHAMAN TBST
by wijaya Fri Nov 14, 2014 2:59 pm

» HHJ LT TYPE 1
by wijaya Wed Nov 12, 2014 11:21 am

» TEORI HH1 ( ARAH PERJALANAN MARKET )
by AdminTBST Tue Nov 04, 2014 2:43 pm

» GOTI 2 ( BAB 15 )
by lonerangerlot587 Mon Oct 27, 2014 6:46 pm

» ANALISA MARKET EJ DAN EU OLEH ADMIN TBST
by wijaya Sun Oct 26, 2014 6:30 pm

» MARKET REPAIR
by AdminTBST Fri Oct 24, 2014 3:56 pm

» GOTI 2 ( BAB 14 )
by AdminTBST Thu Oct 23, 2014 6:09 am


Share | 
 

 18 OCTOBER 2011

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
AdminTBST
ADMIN TBST
ADMIN TBST
avatar

Posts : 280
Join date : 04/07/2012

PostSubject: 18 OCTOBER 2011   Tue Jul 17, 2012 11:57 am

BISMILAH. Dgn nama ALLAH swt yg Maha pengasih lagi Maha Penyayang. Tuhan seru sekelian Alam. Tiada Tuhan Melainkan ALLAH swt yg memberi rezeki yg mengatur seluruh alam ini. Selawat serta salam kpd baginda Nabi s.a.w pembawa Rahmat utk sekelian alam.
Maaf la agak terlewat sikit sebelum kita mula tengok market EU hari ni.
Di London Open market Kuat sebelah tengah hari ada bentuk market Laut tenang 5 jam selepas tu market bergerak kuat. Jika tak hati hati tak baca market batal smart trade kita akan BUY jam 9 mlm semasa kerana candle BUY jam 8 mlm size 31 pip. Ok, so kena belajar semua perkara bagi fhm kena belajar betul-betul jgn baca lebih kurang saja. Nampak saja candle besar size bank dah lupa rules yg lain.
Saya perhati di sini KELEMAHAN ketara. Org yg belajar Trade Bank dan Smart Trade hanya melihat candle besar tanpa belajar betul betul bentuk market. Saya fikir satu masalah Trader ni yg paling Besar ada lah MELAWAN EMOSI, mendisiplinkan diri buat satu kesilapan saja tapi suka mengulang ulang buat kesalahan/kesilapan yg sama tetapi di ulang-ulang sehingga org seperti Warren Buffet sebut,  Ada Keupayaan utk mengawal emosi dari memusnahkan kerangka kerja susah ya. he he
Saya fikir senang lg mengawal emosi marah ke, dari mengawal emosi. Bila nampak saja market tiba tiba emosi melompat lompat mcm nasi yg sedang di masak utk masuk market. Dulu masa awal-awal Trade saya ada seorg kawan. Dia mula trade dgn modal sekitar rm 40 k. Dia kata Forex ni mcm ada Hantu atau Jin yg jadi penjaga.
Ada 2 alasan dia bagi bila saya tanya kenapa cakap mcm tu.
1. Macam dia TAHU bila kita masuk market, bila kita BUY saja tiba tiba saja market akan ke arah sell. he he. Kawan saya kata lg dia kaji buat perkara ni dah berulang ulang mcm market Tahu saya BUY dia kata barang kali ada JIN yg Jaga ni. he he
2.  Asal saja saya Buka nampak Market hati saya mcm di seru-seru dipanggil-panggil, tiba-tiba ada bisikan bisikan, ambil sikit la ambil 10 pip la rugi la x masuk tiba tiba saja ada bisikan bisikan barang kali Jin la ni.
Cerita kawan saya pernah suatu masa dulu ada seseorg lain buka market di satu tempat dia jalan dekat situ bersama sama saya di sebuah restoran. Dia pergi ke arah org tadi dan sambil tgn telunjuk nya menuding ke arah laptop arah market tadi, sambil kata pd org tadi NI ada JIN ni. Saya ketawa saja tengok gelagat dia. Ni la satu pengalaman bagaimana kuat nya pengaruh Emosi.
Mungkin semua org mahu dengar pengalaman saya sendiri masa masa dulu dulu. Selepas saya menemui Trade Bank saya study sekitar 1 bulan maybe baru 60 % tak lengkap lg. Saya pun Trade Real saya trade GU, GJ, EJ, USD CHF DAN EU. Saya ada rekod catatan, saya trade menang, menang DAN menang berterusan sampai 21 kali guna Trade Bank. Dua bulan lebih apa jadi? Tiba tiba market utk trade bank tiada. Dah lebih 10 hari, dekat 2 minggu saya boring, mengelisah saya UBAH cari teknik lain supaya lebih kerap boleh masuk market tapi tak guna apa apa kerangka kerja. Saya terlalu Yakin dgn kebolehan diri. Tamak pun mula bersarang. Pernah satu ketika tu saya trade GBP JPY, jam 8 mlm saya dah profit 35 pip saya nak close tapi saya tak dpt lakukan. Mcm ada sesuatu halangan berat rasa hati kenapa? Tamak dah bersarang dlm hati. Tiba tiba market pusing arah yg saya hairan sampai sekarang, bila saya mula rugi saya ganda lagi saya entry lg. Saya seolah olah MARAH tak mahu menerima hakikat. he he Bahaya Emosi ni. Saya tak kawal penggunaan modal, saya fikir jika saya sabar Tunggu Peluang Terbaik  perkara ni tak mungkin berlaku. Bahaya Emosi ni. Seingat saya saya kehilangan sekitar 70 % dlm masa 2 minggu. Nak kumpul lama susah nak buang sekejap saja, Mudah. Ok la. Jumpa lg.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: 18 OCTOBER 2011   Tue Jul 17, 2012 12:01 pm

terima kasih bang, amat mendalam pnglmn tu
Back to top Go down
 
18 OCTOBER 2011
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: KULIAH-KULIAH AKADEMI TBST :: PERBINCANGAN EURUSD-
Jump to: